Wat is caseïne?

Wat is caseïne?

Het woord heeft namelijk meerdere betekenissen. Over het algemeen verwijst caseïne meestal naar het dierlijke eiwit dat in melk voorkomt.

Als we naar de samenstelling van melk kijken, zien we twee hoofdcomponenten. Het eerste hoofdcomponent is whey en het tweede hoofdcomponent is caseïne. Als er van melk eindproducten worden gemaakt, wordt de whey uit de melk gefilterd. Dit kan vervolgens verwerkt worden tot een eiwitshake. Wij focussen onze aandacht echter liever op datgene wat overblijft na de filtering; het caseïne eiwit.

 

Het caseïne eiwit wordt ook gebruikt voor het maken eiwitshakes. Ten opzichte van whey is er echter een belangrijk verschil. Bij caseïne is de opname van het eiwit door het lichaam langdurig. Dat wil zeggen dat het lichaam een langere periode nodig heeft om het op te nemen. Hierdoor wordt het lichaam ook voor een langere periode voorzien van amonizuren. Die aminozuren zijn uiteindelijk belangrijk voor je spier, je spiermassa en het herstel van je spieren na een training.

 

Caseïne nuttigen

Veel sporters, waaronder mensen uit de sportschool, nuttigen caseïne in de vorm van een eiwitshake. Deze eiwitshake zorgt ervoor dat je lichaam direct een grote hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt. Uiteindelijk is dit van groot belang voor de opbouw van je spieren. Onderstaande voordelen zijn het gevolg van de inname van een eiwitshake:

 

De eiwitten ondersteunen sterkere spieren;

De eiwitten zorgen voor een instandhouding van de spiermassa;

De eiwitten zorgen voor een snel en volledig spierherstel;

 

Het is dus absoluut aan te raden om na het trainen een caseïne eiwitshake te nemen. Sommige mensen nemen echter liever een whey eiwitshake. Maar hoezo doen ze dat eigenlijk? Het antwoord op die vraag geven wij in het volgende artikel ‘Wat zijn de verschillen tussen caseïne en whey’?